top of page

Wat je op school niet leert,
leer je onderweg

4 min. leestijd

tekst: Donna Kerseboom (zij/haar) illustraties : Stine Moons (zij/haar)

Uit editie 1 Zevenentwintig - nomaden

Soms lijkt het alsof je het leven moet uitstippelen. Een route moet plannen, een richting moet kiezen. Dat succes alleen op goed aangelegde wegen te vinden valt. Dé weg naar wijsheid bij uitstek zou het onderwijs zijn. Toch leren we lang niet alles op die route. Welke lessen leren we buiten het klaslokaal? En waar leren we ze dan wel? 

pilot_satelliet_beeld_DEF-07.jpg
OP DE MIDDENLIJN

Ayoub 29 monteur bij een chemische fabriek

“Ik ben iemand die altijd een sterk karakter heeft gehad en in teamverband kan dat wel eens tot wrijving of discussies leiden”, zegt Ayoub. “Zo heb ik bijvoorbeeld een redelijk grote vriendengroep waarin ik niet de enige ben met een sterk karakter. Dat zorgt soms voor discussies.” Dat sterke karakter leerde hij doseren tijdens de voetbaltraining. Positiviteit in teamverband, noemt hij het zelf. “Er gebeurt iets tegen je wil in of iets waar je niks aan kan doen en je ergert je. De trainer probeert je dan te kalmeren en je duidelijk te maken dat de groepssfeer belangrijker is dan een missertje. Door zulke situaties zie je in dat iedereen een andere mening heeft, je dat moet accepteren en dat positiviteit belangrijker is.”

​

Ook naast het veld hebben die trainingen hem geïnspireerd. “Deze levensles heeft mij grotendeels gevormd tot wie ik nu ben. Dat maakt mij Ayoub. Ook al heb ik een sterk karakter en sterke meningen, ik probeer er bewust over na te denken om dit zo goed mogelijk over te brengen. Ik ben dan ook degene die in een groep voor een leuke sfeer zorgt en als er onenigheid ontstaat, zal ik een van de eersten zijn die de mensen weer wil samenbrengen en de negatieve sfeer wil doen omslaan.” 

pilot_satelliet_beeld-01.jpg
IN DE KROCHTEN VAN HET INTERNET 

Renske 24 student Kunstgeschiedenis

Dat het internet meer is dan een plek voor memes, bewijst de levensles van Renske. Via een blog, SoChicken, leerde zij hoe ze kan omgaan met negatieve gedachten. “Het is een blog waarin heel laagdrempelig tips worden gegeven over hoe je om kunt gaan met vanalles om je leven leuker te maken, van gezond eten tot financiën. Waar ik zelf het meeste aan heb gehad is het stukje rond negatieve gedachten, aangezien ik nogal met een depressie geworsteld heb.”

​

Een blog is geen therapie natuurlijk, maar het biedt wel toegankelijke handvaten om aan je leven te werken. Zo vertelt ze: “Ik heb heel veel aan de tips gehad en het zijn vrij simpele dingen, of zoals de blogger zelf zegt: ‘open deuren’. Maar die stap moet je wel zetten. Het is te gemakkelijk om in patronen te blijven hangen en dus níet die deuren in te gaan, bij wijze van spreken.” Of wat een ander perspectief met een mens kan doen.

pilot_satelliet_beeld-02.jpg
GEDREVEN DOOR
ONDERNEMINGSZIN 

Ellen 24 student Beeldende Vormgeving 

“Een vriend heeft me uiteindelijk over de streep getrokken om student-zelfstandige te worden met het argument dat ik er enkel voordelen uit kon halen”, zegt Ellen. Dat bracht nogal een leerschool met zich mee: “Het heeft lang geduurd vooraleer ik de stap waagde, aangezien er best veel informatie op je afkomt.” Van het belastingsysteem tot het opstellen van facturen, dat leer je niet op school. Voor Ellen vormde dat toch een hindernis in het nastreven van haar droom.

​

Ze vroeg advies van andere zelfstandigen en deed zelf heel wat opzoekwerk. Uiteindelijk heeft ze de drempel zo overwonnen. “Ik vind het heel belangrijk om nieuwe uitdagingen aan te gaan, want enkel op die manier blijf ik nieuwe dingen ontdekken en kan ik bijleren. Ik merk dat ik door deze stap te zetten, heb ingezien dat ik hier later verder mee wil gaan. Ondertussen ben ik freelance fotograaf en vormgeefster. Het is een leuke, maar harde manier van werken waarin je jezelf ook steeds verder pusht om beter te worden.” 

pilot_satelliet_beeld-02.jpg
TERUG NAAR DE
(BETROUWBARE) BRON 

Amaury 25 freelance ondertitelaar/vertaler-tolk 

“Niet iedereen heeft het goed met je voor.” Dat leerde Amaury midden in de huizenjacht, die overigens ondertussen geslaagd is. Bedrijven die jou van dienst moeten zijn, hebben ook andere belangen. “Ze hopen soms dat je niet geïnformeerd genoeg bent en niet tegen hen in kunt of durft te gaan. De bank of verzekeringsmaatschappij legt het wel uit, maar zij willen natuurlijk vooral verkopen en vertellen niet alles.”

 

De oplossing: “Je goed informeren via betrouwbare bronnen en zo sterk genoeg in je schoenen staan dat je je niet laat doen. Vooral op het vlak van alleen wonen, een appartement huren of een huis kopen.” Niet volledig afhankelijk zijn van een ander, of toch niet alles zomaar als de waarheid aannemen. Zoek alles zelf uit met behulp van het internet, maar ga ook te rade bij vrienden of familie met ervaring, geeft Amaury aan. Maar helemaal voorbereid is hij niet altijd geweest, leren doe je volgens hem: “Soms helaas ook door (grote) fouten te maken en al doende te leren.” 

tekst: Donna Kerseboom (zij/haar) illustraties : Stine Moons (zij/haar)

Uit editie 1 Zevenentwintig - nomaden

bottom of page